Zelfbeeld verbeteren
Lifestyle

3 waardevolle tips om jouw zelfbeeld te verbeteren

Je zelfbeeld, een verzameling van overtuigingen, gedachten en oordelen die je over jezelf hebt, gevormd in de loop van je leven. Het is een optelsom van alles wat je hebt meegemaakt en verzameld over jezelf. Het omschrijft hoe je over jezelf denkt of wat je van jezelf verwacht, en hoe jij denkt dat de wereld en de mensen om je heen jou zien. Of jij erg kritisch bent naar jezelf of veel waarde hecht aan wat anderen van jou denken is helemaal aan jou zelf, maar heeft wel veel gevolgen op hoe jij vervolgens je leven leidt. Het liefst hebben we allemaal een zo positief mogelijk zelfbeeld waardoor we stevig in onze schoenen staan. In dit artikel worden 3 nuttige tips gedeeld om jouw zelfbeeld een kleine boost te geven!

1 Stop met vergelijken 

Een van de grootste veroorzaker van onzekerheid is het continu vergelijken van jezelf met anderen. Van materialistische dingen tot aan je liefdesleven, stop er nou eens mee. Dit geldt vooral voor mensen die al met een vrij negatief zelfbeeld kampen. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen maar ook met je ideale zelf en focust je vooral op de verschillen. Vaak zijn deze vergelijkingen niet realistisch. Wanneer jij jezelf bijvoorbeeld vergelijkt met iemand die iets totaal anders gestudeerd heeft en hierin succesvol is geworden, lijkt het natuurlijk al snel dat jij van alles mist. 

2 Omgaan met de mening van anderen

Om je zelfbeeld te verbeteren is een vrij voordehand liggende oplossing om je minder aan te trekken van wat anderen over jou zeggen. Hierbij is het echter wel van belang om stil te staan bij van wie deze mening vandaan komt. Wanneer het gaat om iemand die jou minder goed kent of iemand die snel bevooroordeeld is, heb je niks aan zijn of haar mening. Voorbeelden hiervan zijn roddels of negatieve reacties op social media. Vaak komen deze van mensen af die zelf met iets zaten opgekropt en heeft het niks met jou te maken. Je kan echter ook gebruik maken van de mening van anderen wanneer het om iemand gaat die jou wél goed kent. Vraag bijvoorbeeld eens aan een goede vriend of vriendin wat zijn of haar mening over jou is. Dit kan jou helpen om een realistischer en op die manier beter zelfbeeld te vormen.  

3 Leer jezelf te accepteren

Zelfacceptatie is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van je zelfbeeld. Zolang jij niet tevreden bent met jezelf, belemmert dit jou ook in het contact met anderen. Je zult namelijk onzekerder overkomen en daardoor misschien wel je sociale contacten minderen. Zelfacceptatie helpt je bij het wegnemen van deze onzekerheid, wat vervolgens weer voor ruimte voor positievere gedachten zorgt. Foutjes maken doet iedereen, dat is menselijk.

Persoonlijke ondersteuning 

Het toepassen van de bovenstaande tips is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Merk je nou dat je hier erg veel moeite mee hebt en ervaar je een negatief zelfbeeld, dan zijn er verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. Heb je behoefte aan wat extra hulp, bekijk dan zeker even het ‘design your life’ programma van YANA GO. Hierin word je persoonlijk ondersteund in onder andere het verbeteren van je zelfbeeld en jouw kijk op het leven.

Dit vind je misschien ook leuk...