Wanneer je denkt aan een simkaart, denk je waarschijnlijk als eerst aan een kaartje waar je mee kunt internetten, sms’en, en bellen. Toch bestaan er ook andere soorten simkaarten. Een hiervan is een simkaart voor alleen dataverbruik. Hoe werkt een dergelijke kaart precies? Lees het hier!

Simkaart voor alleen internet

Thuis kun je natuurlijk WiFi gebruiken. Ga je echter bijvoorbeeld de stad in, naar werk, op reis, of ben je om een andere reden buitenshuis, dan heb je mobiele data nodig. Tegenwoordig kan dit met een simkaart voor alleen internet, ook wel een data simkaart genoemd. Dit is een prepaid simkaart en kan in elk apparaat die mobiele data ondersteunt worden geplaatst.

Hieronder worden de belangrijkste kenmerken van deze kaart beschreven.

Geen telefoonnummer

De data simkaart heeft geen nummer, dus je zult geen telefoonnummer ontvangen. Dit betekent dat je niet kunt bellen en sms’en op de traditionele manier. Het is een pure internet kaart en heeft geen 06-nummer nodig.

Prepaid bundels

Het is een prepaid kaart, en werkt op basis van bundels. Deze koop je handmatig wanneer je huidige bundel bijna op is. Hoe groter de databundel, hoe voordeliger je uitkomt. 

Met een data sim kom je over het algemeen goedkoper uit dan wanneer je met een traditionele prepaid simkaart zou internetten.

Onbeperkte houdbaarheid en nooit je data kwijtraken

Een aantal unieke voordelen van een prepaid data sim is dat de kaart onbeperkt houdbaarheid is (wordt nooit afgesloten), en dat je nooit je data kwijt raakt. Hoogstens ‘bevriest’ je data wanneer je langer dan een jaar niet opwaardeert, maar het wordt nooit van de kaart gehaald: je krijgt het weer terug zodra je opwaardeert.

Internet in andere landen

Waar je je ook bevindt in Nederland: je kunt de simkaart gebruiken. Maar, je kunt ook kosteloos in andere landen gebruik maken van de data simkaart. Dit is ideaal voor wanneer je op reis of vakantie gaat.

Waarom bestaan er prepaid data simkaarten?

Hierboven zijn de belangrijkste kenmerken van data simkaarten uitgelegd. Maar waarom bestaat zo een kaart nou eigenlijk? Hieronder staan drie belangrijke redenen en/of situaties beschreven.

  • Er is steeds meer interesse in alleen internet: terwijl er veel meer data wordt verbruikt, neemt het aantal totale belminuten en sms’jes in Nederland (en andere landen) af. Hierdoor bestaat er een vraag naar alleen internet.
  • Een data sim kun je in je telefoon plaatsen, maar ook in andere (slimme) apparaten. Een voorbeeld hiervan is in een GPS tracker, of in een beveiligingscamera. De kaart is dus in meerdere situaties te gebruiken.
  • Ga je met anderen op vakantie, dan zijn prepaid data simkaarten ideaal in combinatie met MiFi routers. Door een kaart in een MiFi router te plaatsen, kunnen meerderen eenvoudig verbinding maken en internetten, ook in het buitenland.