Voor velen is vlees onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon. Binnen de consumptie hiervan liggen echter nog de nodige verschillen, die een belangrijke rol spelen in de gezondheid ervan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurzaamheid en kwaliteit. De termen grasgevoerd en biologisch vlees worden de laatste jaren steeds populairder. Waarom is dat het geval, en wat zijn de verschillen tussen de twee? Daar lees je in dit artikel meer over!
Biologisch vlees
Vlees wordt officieel bestempeld als biologisch wanneer het voldoet aan bepaalde eisen die worden gesteld aan de manier waarop dieren worden gevoed en verzorgd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Toegang tot buitenruimtes waar dieren kunnen rondlopen
- Betere, gezondere voeding voor dieren
- Beperkingen op gebruik van antibiotica
- Productie is duurzamer
Dit is een greep uit de voorwaarden. Er zijn specifieke normen waar vlees aan wordt gecontroleerd, voordat het biologisch mag worden genoemd. Er moet dan ook sprake zijn van een certificaat / keurmerk. Tegenwoordig is biologisch vlees te verkrijgen op meerdere plekken, waaronder standaard supermarkten. Het heeft de laatste jaren dan ook veel aan populariteit gewonnen. Dit is onder andere te danken aan de algemene populariteit van biologische producten.
Grasgevoerd vlees
In eerste instantie zal grasgevoerd natuurvlees veel lijken op biologisch vlees. Toch zijn er belangrijke verschillen. In het geval van grasgevoerd vlees worden er namelijk nog extra maatregelen ingezet om het vlees zo gezond, duurzaam en bewust mogelijk te maken. Daarom is het niet hetzelfde als biologisch vlees en zijn er zeker verschillen.
Hoewel vlees dat grasgevoerd is niet altijd een biologisch keurmerk heeft, zijn de eisen eigenlijk juist strenger. Dat uit zich onder andere in het volgende:
- Dieren krijgen meer ruimte in natuurgebieden, waar dat met biologisch vlees beperkter is.
- Grasgevoerde dieren krijgen daadwerkelijk alleen gras gevoed. Biologisch vlees mag afgemest worden met krachtvoer, wat dus minder gezond is.
- Grasgevoerd natuurvlees is volledig vrij van antibiotica en medicijnen, terwijl biologisch vlees dit wel mag ontvangen.
Gecombineerd met andere strenge eisen zorgt het bovenstaande ervoor dat grasgevoerd vlees dus eigenlijk de gezondste soort vlees is. Door de manier waarop het vlees geproduceerd wordt, krijgen grasgevoerde dieren meer aandacht en is productie op grote schaal minder snel mogelijk.
Er wordt vandaag de dag vaker gekozen voor grasgevoerd natuurvlees dan voorheen. Dit komt onder andere doordat men bewuster bezig is met hun voeding en gezondheid. Doordat de ontwikkeling van dit vlees een lastiger proces is, is het aanbod kleiner. Wel is het nu toegankelijker om voor grasgevoerd vlees te kiezen dan voorheen.