Mondkapjes in Amsterdam: waar moet ik ze dragen?
Amsterdam

Mondkapjes in Amsterdam: waar moet ik ze dragen?

In oktober leek er een aardverschuiving in Nederland te ontstaan. Plotseling werden we in twee kampen onderverdeeld. De mensen die heel hard om het mondkapje hadden gevraagd en de mensen die het verafschuwden en het als schijnveiligheid zagen. Inmiddels leven we al enkele maanden met een landelijke mondkapjesplicht en al meer dan een half jaar met het dringende advies om een mondkapje te dragen. Als je dit ons aan het begin van 2019 had verteld, had waarschijnlijk niemand je geloofd. Inmiddels is het echter de keiharde realiteit. Ook in Amsterdam. 

Toch bestaat er ook nu, enkele maanden later, toch nog regelmatig wat onduidelijkheid over het gebruik van mondkapjes. Want waar draag je ze nu precies en waarom?

Waarom toch mondkapjes dragen?

Nederland heeft heel lang gewacht met het invoeren van een mondkapjesplicht. Zeker ten opzichte van andere landen. Daar had het echter een goede reden voor. Lang werd immers gezegd dat mondkapjes enkel in schijnveiligheid resulteerde en geen direct effect had op het bestrijden van het virus. Inmiddels is er echter veel meer informatie over het gebruik van mondkapjes verzameld. Daarbij is gebleken dat de overdracht van het virus wel degelijk voorkomen of in elk geval verminderd kan worden als meer mensen mondkapjes dragen. Hierbij is het wel belangrijk dat iedereen een mondkapje draagt en dit op de juiste manier zal gebeuren. 

Daarnaast hebben mondkapjes ook nog een psychologisch effect. Wanneer deze niet gedragen hoeven te worden, krijgen mensen al snel het idee dat het allemaal wel meevalt en ze het bijvoorbeeld ook niet zo nauw hoeven te nemen met de maatregelen. Dat zag je in de zomer van 2020 wel terug. De meeste mensen gingen terug naar het ‘oude normaal’, hoewel dat ook niet normaal was. Met mondkapjes laat je zien dat de situatie weer ernstig is en zijn mensen sneller geneigd om meer afstand te houden. 

Bovendien worden mondkapjes ook met name geadviseerd op plekken waar de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Denk hierbij aan het openbaar vervoer en bij verschillende contactberoepen.

Mondkapjes kopen

Mondkapjes kopen is tegenwoordig een stuk gemakkelijker dan voor de crisis. Inmiddels liggen ze bijna in iedere winkel of benzinestation. Ook online kun je een heel scala aan mondkapjes vinden. Belangrijk is wel dat je voor een niet-medisch mondkapje kiest. De medische mondkapjes zijn echt enkel nog bestemd voor de zorghelden. 

Ook op Amsterdam Centraal vind je verschillende kiosken en automaten waar je last-minute een mondkapje kunt kopen. Handig als je er één vergeten bent mee te nemen.

Waar zijn mondkapjes in Amsterdam verplicht? 


Amsterdam is een ontzettend grote stad. Er zijn dan ook verschillende plekken waar je een mondkapje moet dragen. Wij hebben de belangrijkste en meest druk bezochte plekken op een rijtje gezet: 

  • Amsterdam Centraal was de eerste plek waar mondkapjes werden verplicht. Er geldt immers al een mondkapjesplicht in het ov vanaf 1 juni 2020. Hier zijn de meesten van ons dan ook wel al aan gewend.
  • Op alle andere openbare plekken is een mondkapje sinds 1 december 2020 ook verplicht. Denk hierbij aan musea, bibliotheken, enzovoorts.
  • In de open lucht ben je niet verplicht om een mondkapje te dragen. Je kunt dus ook gewoon Amsterdamse parken zoals het Vondelpark en het Westerpark bezoeken, zonder het dragen van een mondkapje. Uiteraard geldt hierbij wel de 1,5 meter regel.
  • Zodra de horeca weer open mag, zal ook hier een mondkapjesplicht gelden. Uiteraard kan je niet eten met een mondkapje op, dus mag deze afgezet worden zodra men aan tafel zit. Wanneer je echter de tafel verlaat of naar het toilet gaat, moet het mondkapje weer direct opgezet worden.

Dit vind je misschien ook leuk...