Lifestyle

Werken in de zorg?

Het woord ‘zorg’ is een erg groot begrip. Als je in de zorg wilt werken, kun je bij vele bedrijven terecht. Er zijn erg veel verschillende bedrijven met verschillende functies. Een kinderopvang valt bijvoorbeeld ook onder de zorg. Naast de kinderopvang kan dit ook een ouderencentrum, jeugdzorg, schoonheidssalon en gehandicaptenzorg zijn. Wanneer je weet dat je in de zorg wilt werken, is het erg verstandig om te kijken naar welke functie jij wilt. Dit kunnen er veel zijn en daarom is het erg handig om goed over je keuze na te denken. Alleen zo zorg je ervoor dat je de juiste factor kiest. 

Richting de jeugdzorg

Als je wilt werken binnen de jeugdzorg, dan krijg je te maken met kinderen die een moeilijke periode doormaken. Zorg er dus wel voor dat je dit zelf ook aan kunt zodat je je werk niet te veel mee naar huis neemt. Heb jij nog geen opleiding gevolgd? Dan is het noodzakelijk om eerst een opleiding te volgen voordat je aan het werk kan binnen deze sector. De opleiding jeugdzorg kun je via verschillende scholen volgen. Bij een Mbo-school of hogeschool kun jij terecht voor deze opleiding. Naast het volgen van de opleiding, is het van belang dat je een stage loopt. Dit zal ervoor zorgen dat je meer over de praktijk te weten komt. 

Sociaal domein, wat houd dit in?

Sociaal domein staat voor al het werk dat een gemeente verricht. In Nederland zijn er veel mensen die gebruik maken van het sociale domein. Als jij later zelf ook wilt werken binnen deze sector, heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor een opleiding. De opleiding sociaal domein kun je vinden op het internet. Er zijn in totaal 76 opleidingen die jij kunt volgen. Dit is een groot aantal en daarom is het van belang dat jij voorzichtig je keuze maakt. Het is namelijk niet handig als je een gehaaste keuze moet maken. 

Hoelang duurt een gemiddelde opleiding?

De duur van de verschillende opleidingen binnen deze sector kan onderling ontzettend verschillen. Je kan bijvoorbeeld drie maanden bezig zijn, maar ook 6 jaar is niet ongebruikelijk. Gelukkig zijn de meeste opleidingen binnen 4 jaar afgerond. Na deze opleiding kun je je dan direct beginnen met werken binnen de zorgsector. Als je klaar bent met de opleiding zal je moeten solliciteren om aangenomen te worden. Het komt wel eens voor dat het tijdens het eerste halfjaar niet lukt. Als dit het geval is, is het erg handig om op zoek te gaan naar andere stromingen binnen de zorgsector. Je kunt er ook voor kiezen om je zoekgebied te vergroten.

Een volledige inzet tijdens de opleiding

Bij de opleiding wordt een volledige inzet geëist. Dit komt doordat het best een pittige opleiding kan zijn waardoor je te maken krijgt met even pittige opdrachten. Als je eenmaal de juiste opleiding gevonden hebt, is het verstandig om alle opdrachten op tijd af te ronden. Dit voorkomt namelijk dat je een aantal minpunten krijgt. Wanneer je de opleiding hebt afgerond, kun je beginnen met werken.

Dit vind je misschien ook leuk...