Geen categorie

Zoekwoordenonderzoek, hoe werkt dat?

Zoekwoordenonderzoek is de eerste stap van het hele SEO proces om beter vindbaar te worden in verschillende zoekmachines. In dit artikel lees je meer over SEO en hoe zoekwoordenonderzoek werkt. 

Wat is SEO?

Zoekwoordenonderzoek is de eerste stap in het hele SEO proces, maar wat is SEO precies? SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ wat in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie betekent. SEO heeft als doel om beter vindbaar te worden in verschillende zoekmachines zoals Google of Bing. 

Het is uiteraard erg belangrijk om goed vindbaar te zijn op de verschillende zoekmachines. Als een potentiële klant een bepaald zoekwoord intypt in Google en jouw website komt op de eerste pagina al voorbij, dan ben je snel vindbaar en krijg je ook meer bezoekers op de website. Als jouw website pas op de tiende pagina tevoorschijn komt, komen er hoogstwaarschijnlijk ook minder bezoekers op de website en hierdoor is de kans op nieuwe klanten of meer aankopen ook kleiner. 

Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is een essentieel onderdeel van het optimaliseren van jouw vindbaarheid. Bij zo’n onderzoek kijk je hoe jouw potentiële klanten of gebruikers zoeken en welke termen ze hiervoor gebruiken. Het heeft uiteraard geen zin om een bepaald woord heel vaak te gebruiken op jouw website als de meeste mensen nooit op dit woord zoeken, dan kom je namelijk niet hoog in de zoekmachine te staan. Het is dus erg belangrijk om te weten wat het zoekgedrag van jouw potentiële klanten is. 

Hoe begin je dan aan een zoekwoordenonderzoek? Het is handig om eerst zelf te brainstormen, door bijvoorbeeld een woordweb te maken met alle woorden die bij jou en je collega’s opkomen wanneer je aan het bedrijf denkt. Door te brainstormen heb je al de belangrijkste woorden genoteerd. Kijk niet alleen zelf welke woorden er in jou opkomen maar vraag ook mensen buiten het bedrijf zoals familie, vrienden of kennissen. 

Naast het zelf bedenken van relevante zoekwoorden zijn er op Google ook voldoende programma’s te vinden die je kunnen helpen bij dit proces. Wil je jouw zoekwoordenonderzoek uitbreiden en nog beter maken? Zoek dan naar programma’s of gespecialiseerde bedrijven die jou hierbij kunnen helpen.

Dit vind je misschien ook leuk...