Lifestyle

Betere sportprestaties bereiken met voeding

Voeding is van groot belang voor je sportprestaties. Ten eerste omdat je lichaam een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig heeft om te presteren, en ten tweede omdat je lichaam bepaalde soorten voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te presteren. Heb je het gevoel dat je meer uit jezelf kunt halen tijdens het sporten? Dan kan er waarschijnlijk zeker het een en ander worden aangepast aan je huidige eetpatroon. In dit artikel lees je drie manieren om met voeding betere sportprestaties te bereiken!

1. Juiste balans in macronutriënten

Een juiste balans in macronutriënten is belangrijk voor je algemene energiehuishouding, uithoudingsvermogen, herstel, concentratie, en nog veel meer lichamelijke (en mentale) functies. Hierbij is het van belang om eerst een doel te stellen, alvorens je een bepaalde balans hanteert.

Mensen die sporten en willen afvallen, kunnen namelijk het beste minder koolhydraten en meer eiwitten eten. Is je doel onderhoud / behoud van spieren, dan is een gepaste verhouding ongeveer 30 tot 50 procent koolhydraten, 25 tot 35 procent eiwitten en 30 tot 40 procent vetten. Voor spieropbouw is juist wat meer koolhydraten en wat minder vetten aangeraden.

Het is voor sporters vooral van belang om niet onder je dagelijkse behoefte te eten. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder energie binnenkrijgt, waardoor je ook minder gaat kunnen presteren. Zorg er dus voor dat je een juiste balans in macronutriënten hanteert, en houd je hier vervolgens goed aan om beter te presteren tijdens het sporten.

2. Voor de training of wedstrijd goed eten

Voor goede sportprestaties is het ook van belang dat je in het specifiek voor je wedstrijd of training goed eet. Hierbij gaat het er vooral om dat je voldoende koolhydraten hebt geconsumeerd, aangezien deze energie leveren. 

Let er hierbij op dat er onderscheid wordt gemaakt tussen snelle en langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten zijn gezonder en voor sporters (vooral duursporters) geschikt. Deze geven hun energie namelijk langdurig en gelijkmatig af. Voorbeelden van langzame koolhydraten zijn volkoren rijst & pasta, noten, havermout en fruit. 

3. Verbeter je prestaties met sportsupplementen

Wanneer je eetpatroon in orde is, kun je nog meer uit voeding halen door sportsupplementen te consumeren. Afhankelijk van het soort supplement dat je neemt (wat weer afhangt van je doel en sport), kunnen supplementen er onder andere voor zorgen dat je meer energie hebt, meer kracht voelt, beter herstelt, en/of je uithoudingsvermogen erop vooruit gaat.
Supplementen voor je sport zijn dus een handige aanvulling op je reguliere eetpatroon. Op de website van Muscle Concepts is meer informatie te vinden over sportsupplementen, het gebruik ervan en supplementen per sport.

Dit vind je misschien ook leuk...