Een sfeervolle tuin: hoe creëer je die?
Lifestyle

Een sfeervolle tuin: hoe creëer je die?

Kijk je al jaren vanuit je woonkamer naar je tuin, maar vind je het lastig om deze een sfeervolle uitstraling te geven? Of misschien heb je net een nieuw huis gekocht en ben je op zoek naar inspiratie voor de indeling ervan? Wellicht heb je iets aan de volgende tips, waarmee je je tuin een aantrekkelijke uitstraling kunt geven. De tips zijn zowel geschikt voor de beginnende als de gevorderde tuinierder.

Maak je tuin duurzaam

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven. We zijn ons steeds meer bewust van het milieu, en passen dat bijvoorbeeld toe in onze kleding, meubels, maar dit kan ook met je tuin en met je eten. In een duurzame tuin kan de natuur namelijk zijn eigen gang gaan. Daardoor draag je een steentje bij aan een beter klimaat. Je kunt je eigen groentes kweken door een moestuin aan te leggen. Dat staat ook nog eens heel erg gezellig in je tuin! Groentes die makkelijk te telen zijn, zijn spinazie, wortel en sla. Ook kruiden zijn gemakkelijk te telen. Voorbeelden zijn lavendel, rozemarijn en bieslook. Met een moestuin sla je dus twee vliegen in één klap: je maakt je tuin niet alleen duurzaam, maar ook gezellig.

Kies voor een border

Je kunt je moestuin, of andere delen van je tuin, afschermen van de rest van je tuin door borderplanten te plaatsen. Bij een border maak je gebruik van verschillende bloemen en planten, waarbij je werkt met kleur- en hoogteverschil. Dat zorgt voor een dynamisch effect in je tuin.  Borderplanten kun je een lange en rechthoekige strook tegen een muur of schutting plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor juist een rond vak of één met golvende lijnen. Er bestaan ook kant-en-klare borderpakketten: hierbij krijg je een pakket dat geschikt is voor jouw tuin, met zorgvuldig geselecteerde en bij elkaar passende planten. Door de verschillende planten met verschillende kleuren, zorgt een border zorgt dus ook voor veel sfeer in je tuin.

Denk na over de kleuren

Ook kleuren zijn een belangrijk onderdeel van je tuin. Zo kun je met kleur je tuin bijvoorbeeld langere en groter laten lijken, maar aan de andere kant ook korter en smaller. Verder kun je met kleur sommige aspecten van je tuin extra naar voren laten komen, door ze een opvallende kleur te geven. Wil je een rustige en kalme uitstraling? Dan doen koele tinten het goed. Voorbeelden daarvan zijn blauw, paars en groen. Wil je juist sfeer creëren? Kies dan voor warme kleuren. Voorbeelden daarvan zijn geel, rood en oranje. Denk niet alleen aan de kleuren van je planten, maar ook aan de kleuren van je tuinmeubilair en overige tuinmateriaal. Op die manier lijkt je tuin een overzichtelijk geheel.

Dit vind je misschien ook leuk...