Amsterdam

Een boot in Amsterdam: tips voor het vinden van een ligplaats

Heb je net een boot aangeschaft? Of verhuis je binnenkort naar Amsterdam en wil je de boot graag meenemen? Een geschikte ligplaats vinden in Amsterdam is zo makkelijk nog niet. Er zijn genoeg jachthavens, maar deze hebben niet altijd plek. Het is verstandig om je van tevoren te oriënteren op het aanbod van havens rondom de Amster en het IJ. In dit artikel delen we een aantal tips voor het vinden van een geschikte ligplaats in of rondom Amsterdam. 

De locatie van de jachthaven

De zoektocht begint natuurlijk met de locatie van de jachthaven. Zoek je een ligplaats dicht bij je woning? Of wil je snel en eenvoudig de grachten op kunnen varen? De ligging van de haven bepaalt voor een groot deel waar je heen kunt gaan met de boot. Bedenk van tevoren voor welke tochtjes je de boot gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld snel het Amsterdam-Rijnkanaal op kunnen varen? Of wil je toch liever door de knusse grachten varen? Op basis van je wensen kun je een aantal havens van je lijstje schrappen of toevoegen..

Diensten en voorzieningen

De locatie is dan misschien wel het belangrijkste onderdeel van het vinden van een ligplaats, maar de voorzieningen mogen ook niet vergeten worden. Wat heeft de haven allemaal te bieden? Zijn er bijvoorbeeld goede sanitaire voorzieningen, een winterstalling of een parkeergelegenheid? Dit zijn allemaal aspecten die van belang zijn bij het kiezen van de juiste jachthaven. Houd er rekening mee dat je in de meeste gevallen meer betaald voor de ligplaats als deze veel diensten en voorzieningen biedt.

Wat kost de ligplaats?

Een boot in Amsterdam aanleggen is helaas niet goedkoop. Echter, de prijzen van een ligplaats in een jachthaven kunnen erg variëren. De prijs wordt mede bepaald door de locatie en de voorzieningen, maar ook zit er een verschil tussen in kosten als je een commerciële of particuliere booteigenaar bent. Stel een budget op en kijk welke jachthavens hieraan voldoen. Je kunt je er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen dat een ligplaats in hartje Amsterdam veel meer kost dan een kleine haven aan de rand van de stad. 

Nieuwe boot kopen?

Is jouw huidige boot wel aan vervanging toe? Of is jouw huidige boot misschien gezonken? Dit is natuurlijk niet leuk, maar een gezonken boot afvoeren in Amsterdam is erg makkelijk. Voor zowel kleine als grote boten kun je een speciale ophaaldienst inschakelen. Deze haalt je gezonken boot uit het water of voert je oude versleten boot af. Na het afvoeren kan het schip worden gesloopt. Tijdens het schip slopen wordt er uiteraard rekening gehouden met het milieu; zoveel mogelijk onderdelen worden gerecycled.

Dit vind je misschien ook leuk...