Interior

Lekkage aan je dak? Zo kun je dat verhelpen

Heb je last van lekkage aan je dak? Dat is een vervelend probleem. Het kan voor vervelende gevolgen zorgen in je huis. Het ligt aan de ernst van de staat van het dak of je een lekkage plaatselijk moet laten dichten, of dat je de hele dakbedekking moet laten vervangen. Wanneer de lekkage van het dak ervoor gezorgd heeft dat de hele dakconstructie is aangetast, dan moet je je hele dak laten vervangen. Lees in dit artikel meer over de oorzaken van een lekkend dak.

Oorzaken

Een lekkend dak kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen en om te ontdekken welke schade de lekkage tot nu toe teweeg heeft gebracht. De lekkage van een kak kan op verschillende manieren ontstaan zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de dakbedekking op bepaalde plaatsen niet meer voldoende kwaliteit kon bieden en het water daardoor de kans gekregen heeft om door de dakbedekking heen te gaan. ook kan het zijn dat het water niet meer weg kan, wat bijvoorbeeld kan komen door verstopte dakgoten. In dat geval blijft het water op één plek liggen. Dat kan uiteindelijk een lekkage als gevolg hebben. Ook kun je lekkage krijgen doordat de aansluiting van de schoorsteen niet waterdicht is, of doordat er dakpannen op het dak zijn verschoven. Het kan bovendien zo zijn dat je lekkage hebt doordat het dak van de buren niet meer in goede staat is.

Verhelpen

Wat de oorzaak van de lekkage van je dak ook is, het is belangrijk dat er snel wordt gehandeld om het probleem te verhelpen. Er zijn verschillende opties: het dak repareren, het dak renoveren of het dak vernieuwen. Je kunt het dak repareren als er sprake is van een kleine beschadiging of wanneer er dakpannen zijn verschoven. In dat geval worden de kapotte of de verschoven dakpannen vervangen. Ook kan een reparatie van de dakgoot een optie zijn. Op die manier kan het water weer goed van het dak weg. Wanneer je lekkage aan het dak hebt doordat de dakbedekking aan vervanging toe is, kun je ervoor kiezen het dak te renoveren. De oude dakbedekking wordt in dat geval verwijderd en er wordt nieuwe dakbedekking geplaatst. Het is van je budget afhankelijk of je hetzelfde materiaal wil gebruiken, of dat je liever een ander soort bedekking wil. Het is hierbij van belang te bedenken dat niet elk materiaal geschikt is voor elk dak. Doe hier dus goed onderzoek naar. Wanneer er echter sprake is van ernstige schade door de lekkage aan het dak, is het zaak om een nieuw dak te plaatsen. Dat is vaak een grote investering. Gelukkig krijg je hier wel veel voor terug: je dak gaat weer een paar jaar mee en de kans op weer lekkage wordt enorm verkleind.

Dit vind je misschien ook leuk...