Snoep
Food

Typische Nederlandse lekkernijen

Wanneer je denkt aan de Nederlandse lekkernijen noem je al snel producten op zoals stroopwafels en tompoezen, maar er zijn er nog veel meer. Het is dan misschien niet zo spectaculair als sommige andere keukens, maar toch zijn we er allemaal dol op. Deze typische Nederlandse lekkernijen worden vooral gemist wanneer je in het buitenland op reis gaat of er zelfs voor een langere tijd gaat wonen. Daarom zie je vaak dat wanneer mensen op bezoek gaan bij vrienden en familie in het buitenland dat zij typische Nederlandse lekkernijen voor ze meebrengen. In deze blog nemen wij jou mee bij vijf van de meest typische Nederlandse lekkernijen. 

  1. Stroopwafels

Stroopwafels zijn niet alleen bekend in Nederland, maar ook in landen rondom Nederland. De stroopwafel, van oorsprong een siroopwafel genoemd, komt uit Gouda en is in de 19e eeuw gemaakt. Iedereen kent waarschijnlijk wel deze dunne wafels die aan elkaar geplakt zitten met een zoete siroop. De koeken zijn ook in veel Nederlandse huishoudens te vinden. Daarnaast worden de koeken ook vaak verwerkt in andere lekkernijen, zoals ijs en taart. 

  1. Drop

Drop is er in vele soorten verkrijgbaar, van dropveters en Engelse drop tot zoute drop. De een eet liever zoete drop en de ander liever zout, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Er zijn maar weinig Nederlanders die het snoep niet kent. De eerste dropjes werden in de 18e eeuw gemaakt in Italië. Maar ondertussen is Nederland de grootste dropproducent van Europa geworden. Uit onderzoek bleek dat ongeveer 80% van de Nederlanders wel eens drop eet.  

  1. Tompouce

De tompouce is een typisch Nederlands gebakje dat bestaat uit een laagje bladerdeeg, een dikkere laag vanillebanketbakkersroom met daarop weer een laagje bladerdeeg met als laatste een laagje glazuur. Over het algemeen heeft het laagje glazuur een roze kleur, maar er bestaan ook oranje tompoezen voor bijvoorbeeld koningsdag of het WK voetbal. De roze tompoezen liggen wel het hele jaar door in de winkels. Iedereen die dit gebakje eet, weet dat het een lastige manier van eten heeft. De een hapt er direct in en de ander eet het laagje voor laagje. Hoe dan ook, dit gebakje gaat sowieso kruimelen.

  1. Oliebollen

De oorsprong van de oliebollen komt van een behoorlijke tijd terug. Het is een traditionele snack tijdens oud & nieuw. Het is vaak te verkrijgen in gebakskramen, maar ook in supermarkten. Ook kun je ervoor kiezen om zelf oliebollen te maken, dan heb je ze wel net zo vers. Maar hoe komt de oliebol aan zijn naam? Oliebollen is letterlijk wat de naam al bekend maar: een bol van deeg die in olie gefrituurd wordt. Ze zijn verkrijgbaar met rozijnen en krenten, maar het kan ook zonder.

  1. Kruidnoten

Kruidnoten is zo´n lekkernij dat steeds eerder in het jaar al verkrijgbaar is in de winkels. Kruidnoten is een halfrond koekje bereid met speculaaskruiden. Het is een typische lekkernij tijdens het sinterklaasfeest op 5 december. Kruidnoten zijn is verschillende soorten verkrijgbaar, onder andere met chocolade.

Dit vind je misschien ook leuk...