amsterdamdiary.nl
Interior

Waarom voor een kachel kiezen?

Een kachel in je woning heeft verschillende voordelen. Een eerste voordeel is dat het voor extra sfeer en gezelligheid zorgt. Afhankelijk van de soort kachel is de primaire functie echter om warmte af te geven. Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten kachels die elk hun voor- en nadelen hebben. 

Welke soorten kachels bestaan er?

Een pelletkachel, een houtkachel en een gaskachel zijn slechts enkele van de verschillende soorten kachels die je vandaag de dag kan aankopen. Een van de grootste voordelen van een pelletkachel is dat veel energiezuiniger is dan een houtkachel. Je kan het beschouwen als een moderne variant van de klassieke houtkachel. Een ander voordeel van een pelletkachel is dat je geen houtblokken meer moet stockeren. Je kan gebruik maken van houtpellets die veel minder plaats innemen. 

Het grote voordeel van een klassieke houtkachel is dat het veel warmte afgeeft. Ideaal wanneer je wat wil besparen op je energiefactuur. Om te voorkomen dat er houtstukjes wegspatten, kan je ervoor kiezen om een raampje te plaatsen voor de kachel. Het nadeel van een houtkachel is dat je, zoals hierboven al is vermeld, steeds houtblokken op voorraad moet hebben. Indien je de kachel regelmatig wil gebruiken, heb je een grote voorraad nodig. Dit houdt dan ook in dat je hiervoor voldoende ruimte moet hebben. 

Een gaskachel heeft dan weer als voordeel dat je niets extra in huis moet halen om de kachel te gebruiken. Het wordt rechtstreeks op de gasleiding aangesloten en nadien is het klaar voor gebruik. Een nadeel van een gaskachel is dat er wel een aansluiting op de gasleiding mogelijk moet zijn. Indien dit nog niet het geval is, zijn er extra kosten aan verbonden om dit in orde te maken. 

Niet enkel voor binnen

Een kachel kan je niet enkel binnen plaatsen, je kan er ook voor kiezen om een buitenhaard te plaatsen. Een van de grootste voordelen van een buitenhaard is dat je langer buiten kan zitten tijdens de lente- en zomermaanden. Het kan overdag warm zijn, maar in de avond kan het snel afkoelen. Een buitenhaard zorgt ervoor dat je ook nog ’s avonds kan genieten van de buitenlucht. 

Ook bij een buitenhaard zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je de keuze tussen een vaste en een verrijdbare kachel. Hou er rekening mee dat een verrijdbare kachel meestal op gas werkt. Wil je liever een kachel met een rookkanaal, dan is een vaste kachel een betere optie. Wil je de warmte beperken tot je terras? Dan kan je ook kiezen voor terrasverwarmers. Deze werken meestal op elektriciteit waardoor je geen gasflessen nodig hebt.

Dit vind je misschien ook leuk...