Rotimshop
Geen categorie Lifestyle

Alles wat je moet weten over de circulaire economie

Misschien heb je al weleens van het begrip circulaire economie gehoord, misschien ook nog niet. Toch is het een term dat steeds vaker gebruikt wordt. De circulaire economie is een begrip dat samenhangt met andere begrippen waar je wellicht als wél eens van gehoord hebt. Denk bijvoorbeeld aan een term als MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ook wel toekomstbestendig of duurzaam ondernemen genoemd. Een bedrijf dat aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doet probeert de drie pijlers hiervan (= de aarde, de mens en de winstgevendheid) zoveel mogelijk in evenwicht te houden. De winstgevendheid van het bedrijf mag niet ten koste gaan van de toekomst van de aarde en het welzijn van de werknemers.

De circulaire economie kan op haar beurt min of meer geschaard worden onder de pijler ‘planet’ van MVO. Het wordt ook wel kringloopeconomie genoemd. Ben je benieuwd geworden wat de circulaire economie precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe ook jij als bedrijf hier aan bij kunt dragen? Lees dan even verder, want in deze blog wordt dit allemaal uitgelegd.

Wat houdt een circulaire economie precies in?

De circulaire economie kan worden gezien als een gesloten model van productie en consumptie. Het doel van de circulaire- of kringloopeconomie is om grondstoffen, materialen en producten zo lang als mogelijk te gebruiken en te delen. Opknappen, hergebruiken, herstellen en recyclen maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Op die manier wordt er meer waarde gecreëerd en kan de levenscyclus van producten aanzienlijk worden verlengd. Zodra een product tegen het einde van zijn levensduur loopt, worden de materialen van dit product zoveel mogelijk hergebruikt en opnieuw ingezet. Zo kan het afval tot een minimum worden beperkt. Tot slot wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn energiebronnen die vrijwel onbeperkt door de natuur geleverd kunnen worden. Ze raken dus niet op en kunnen keer op keer opnieuw worden aangevuld. De circulaire economie rust dus op drie belangrijke pijlers. Dit zijn: reduce (het grondstofgebruik maximaal beperken), reuse (materialen en producten maximaal hergebruiken) en recycle (grondstoffen op een hoogwaardige manier hergebruiken). 

Wat zijn de voordelen van een circulaire economie?

Tot enkele tientallen jaren terug hadden we vooral te maken met een traditioneel en lineair economisch weggooimodel. Er werd toen nauwelijks nagedacht over hernieuwbare grondstoffen, hergebruik en recycling. Onze economie draaide toen vooral op goedkope en gemakkelijk te verkrijgen materialen en energie. Zonder ook maar enig oog te hebben voor de nadelige effecten hiervan op de aarde, het vooruitzicht van toekomstige generaties en onze eigen gezondheid. Het belangrijkste voordeel van een circulaire economie is dat de uitstoot van broeikasgassen flink kan worden teruggedrongen. Dit heeft een gunstig effect op de verdere opwarming van de aarde en de klimaatverandering waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Hernieuwbare grondstoffen kunnen continu worden blijven geleverd. Zo zijn toekomstige generaties zeker van hun leven!

Hoe kan ik als bedrijf zelf bijdragen aan de circulaire economie?
Als bedrijf kun je bijdragen aan de circulaire economie door gebruik te maken van duurzame en gerecyclede materialen. Moet je binnenkort weer verpakkingsmaterialen bij bestellen? Kijk dan eens naar een duurzamer alternatief, bijvoorbeeld van Rotimshop. Zo kun ook jij jouw steentje bijdragen!

Dit vind je misschien ook leuk...