bedrijfsafval inzameling
Amsterdam

Bedrijfsafval inzameling in Amsterdam: hoe werkt dat?

Wie als ondernemer bedrijfsafval produceert, moet zorgen dat dit opgehaald wordt. Daarvoor moet je dan wel betalen. Zo wordt het ophalen en verwerken verzorgd. Bedrijven met weinig afval betalen via reinigingsrecht. Heb je meer afval, dan kan het zijn dat je daarvoor een afzonderlijk contract moet afsluiten met een erkend afvalbedrijf. Daar kan je dan bijvoorbeeld ook een 1100 liter container krijgen. Er zijn ook situaties waarin het aanvragen van ontheffing mogelijk is. Het is dus belangrijk om dit goed uit te zoeken.

Beperkte hoeveelheid bedrijfsafval

Wie niet meer dan 9 zakken per week heeft, mag gewoon het afval op een normale manier weggooien, vergelijkbaar met hoe bewoners dat mogen. Daar is dus geen restafval container voor nodig. De afvalzakken worden dan gewoon door de gemeente opgehaald. Dit gebeurt op de vaste ophaaldag. Staan er in het stadsdeel ondergrondse afvalcontainers? Dan is het belangrijk om daar als ondernemer gebruik van te maken. Dit gaat dan om bijvoorbeeld 5 standaard vuilniszakken van 60 liter. Zoek dit dus goed uit als ondernemer.

Het ophalen van plastic afval

Het is sinds 1 januari 2021 zo dat het plastic afval gescheiden wordt bij de afvalverwerker. Daarvoor wordt een speciale installatie gebruikt. Dit heeft als voordeel dat de containers voor plastic afval niet meer nodig zijn. Die hoeven dus niet apart gebruikt te worden. Dit is niet alleen voor bewoners zo, maar ook voor bedrijven. Wel geldt natuurlijk dat de regels op het gebied van hoeveelheid afval ook gewoon gelden voor plastic. Wie meer heeft, moet dit apart laten verwerken. Let daar dus wel ook goed op.

Regels voor het wegzetten

Er zijn ook regels met betrekking tot het weggooien en buitenzetten. Hoe langer afval staat, hoe groter de kans dat het vervuiling oplevert. Dit is dus niet de bedoeling. Het is belangrijk zo kort mogelijk voor het ophaalmoment buiten te zetten. Wanneer in bepaalde delen vormen van afval apart worden opgehaald, denk bijvoorbeeld aan karton, dan is het zaak om daar dus ook goed op te letten. Zorg dat het juiste afval op het juiste moment buiten staat. Grofvuil moet altijd zelf worden weggebracht door bedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...