Wijnproeverij thuis
Food Lifestyle

Wijnproeverij thuis

Nu de horeca zaken niet open zijn en niet veel kunt doen is een wijnproeverij thuis organiseren dé ideale oplossing. Ook na deze corona tijd is het een super leuk idee om met je vriend, vrienden of familie dit te doen. In deze blog kan je lezen hoe je de perfecte wijnproeverij kunt organiseren. 

Zo kan je ook thema wijnavond doen door een speciaal land aan te kopellen, uit een bepaalde regio, seizoenswijnen of  je gaat wijnen met elkaar vergelijken. Bepaal de volgorde van de wijnproeverij. Begin met de lichte wijn en ga daarna over op de zwaardere wijnen. Haal je mooie wijnglazen uit de kast of haal als excuus nieuwe wijnglazen om nog beter te kunnen proeven. Vergeet de waterglazen alleen niet ;). Je kan namelijk erg veel dorst krijgen tijdens het proeven. Ook kan je tussendoor de smaak in je mond neutraliseren. Verder is het leuk om een aromawiel of een proefformulier te gebruiken. Zo kan je aan het einde een goede conclusie geven welke het lekkerst was. Verder is het handig om een spuugemmertje neer te zetten waar iedereen de wijn kunnen uitspuwen.

Natuurlijk krijg je ondertussen ook een beetje honger en wil je een paar lekkere versnaperingen erbij. Als je een thema doet is het leuk om bijpassende hapjes te doen. Zo kan je een heerlijke borrelplank maken met vlees, kaas, olijven of broodjes. Het is handig als je niet veel van wijn weet om witte wijn bij vis te drinken en rood bij vlees. Het is een kwestie van proberen en kijken wat lekker is. Een romige Chardonnay is heerlijk bij vis of zalm. Net zoals de feestcombinatie champagne en oesters.

Je hoeft niet perse direct hele grote flessen open te maken als je met z’n tweeën bent, maar je kan ook kleine flesjes kopen waardoor je iets meer kunt proeven. Bovendien is het dan ook minder zonde om een vieze wijn weg te gooien. Ook zijn er wijnproeverij pakketten te koop zo hoef je zelf niet alle wijnen uit te kiezen, maar wordt het voor je uitgekozen.

Als beginner volgen nu enkele tips over hoe je wijn goed moet proeven:

  1. Pak de mooiste wijnglazen uit de kast. Ook zijn er mooie retro varianten beschikbaar als je meer van die stijl houdt dan simpele wijnglazen.
    2. Houd het glas voor een neutrale achtergrond, zodat je de kleur van de wijn goed kunt beschrijven.
    3. Wals de wijn over de tafel of in de lucht. Op de tafel de wijn walsen is wel makkelijker dan in de lucht.
    4. Ruik de wijn en beschrijf wat je ruikt bijvoorbeeld kruidig, fruitig of bloemig.
    5. Slurp de wijn en proef voor ongeveer 4 seconden. Slik het daarna door of spuw het uit in een bakje.

Geniet van de heerlijke wijnsoorten en van je gezelschap!

Dit vind je misschien ook leuk...