Amsterdam

Grachtenpanden in Amsterdam

Wie in Amsterdam is, kan er niet om heen: een grachtenpand. Langs de grachten staan er honderden en hun lange en bijzondere uiterlijk is als een lust voor het oog. De meeste van deze panden zijn zelfs honderden jaren uit en daarom zeer authentiek. We vinden zo’n grachtenpand bijna allemaal wel mooi, maar kennen we ook de geschiedenis erachter? Hoe zijn deze herenpanden ontstaan en hoeveel zijn ze waard deze dagen? In dit artikel neem ik je mee langs alle in -en outs over grachtenpanden, zodat jij je vrienden wat te vertellen hebt de eerstvolgende keer in Amsterdam.  

Het verhaal

De meeste grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17de eeuw. De welvaart liep toen enorm goed in de stad en er kwam behoefte aan de zogenoemde pakhuizen. Deze grachtenpanden werden daarvoor ingezet. Op de begane grond bevond zich een opslag of werkplaats met op de eerste verdieping een woonruimte voor de eigenaar en zijn gezin. Grachtenpanden diende dus erg praktisch, maar door de smalle bouw was het moeilijk om meubels of andere spullen naar boven te plaatsen. Dit gebeurde buitenlangs door middel van een geplaatste hijsbalk bovenop het pand. Hedendaags wordt dit middel nog steeds gebruikt. Nog een bijzonder kenmerk van grachtenhuizen zijn de gevel en de ingang. De deur boven het trapje was voor hoog bezoek en de deur onder de trap diende voor het personeel en kooplui. Achter elk herenhuis zit dus een echt kooplieden verhaal. Als je goed oplet, kun je soms nog oude elementen of herinneringen terugvinden in of rondom een pand. 

Wonen in een grachtenpand

Wanneer je behoefte hebt aan een rustige omgeving, is wonen in een grachtenpand niet ideaal. De panden zijn gebouwd in hartje Amsterdam en veel toeristen zullen langslopen, fietsen, rijden enzovoorts. Ook de parkeergelegenheid voor een grachtenpand is niet ideaal en fileparkeren moet je op het hart geschreven zijn. Toch kun je evengoed fijn wonen in een pand aan de grachten. Als grachtenpand inwoner sta je wel midden in het bruisende leven van Amsterdam. Alles is op loopafstand en aan gezelligheid geen gebrek. Ook aan privacy is er absoluut geen gebrek. Wat er ontbreekt aan de voorzijde wordt ruimschoots gecompenseerd aan de achterkant met een mega lange tuin! Vele verwachten niet dat er nog zo’n tuin aan een grachtenpand kan zitten. 

Kan ik een grachtenpand bouwen?

Ja, ik ben helemaal verkocht door de bouwstijl, maar ik wil echt niet in Amsterdam wonen en daarbij zijn de prijzen veel te duur. Dit is een logische redenering, want grachtenpanden zijn er in Amsterdam niet te vinden onder de prijs van een half miljoen. Daarnaast zijn ze ook nog eens moeilijk bij te houden in onderhoud. Denk hierbij aan de floorcare van oude tegels en simpelweg het zemen van de ramen op de bovenste verdieping. Buiten dat je voor het pand betaald, betaal je natuurlijk ook voor de locatie. Er zijn veel mensen die het wonen in Amsterdam-Centrum niet zien zitten. In dit geval zou je kunnen denken aan het zelf bouwen van een grachtenpand in bijvoorbeeld Midden-Nederland. Is deze optie mogelijk? Ja, maar een nieuw grachtenpand bouwen zal niet snel voorkomen. Het krijgen van een vergunning hiervoor is erg moeilijk, omdat de bouwstijl niet meer binnen onze moderne tijd past. Ook zijn er weinig vakmensen te vinden die deze stijl nog authentiek kunnen bouwen. Bij nieuwbouw zal het pand veel breder en minder hoog worden. Een slap aftreksel dus of simpelweg niet wat je voor ogen had. Misschien moeten we nieuwe grachtenpanden ook gewoon niet meer bouwen. Het is geschiedenis en past niet binnen de modernisering. Voor het bewonderen van een grachtenpand moet je gewoon lekker naar Amsterdam gaan.

Dit vind je misschien ook leuk...