Zo kies je verjaardag bloemen uit 
Geen categorie

Zo kies je verjaardag bloemen uit 

Eigenlijk kun je zeggen dat bloemen altijd een goede keuze is om mee te nemen naar een feest of gelegenheid. Een mooi boeket is leuk om te geven en om te krijgen. Het heeft namelijk een symbolische waarde. Maar weet jij welke kleur bloemen bij welke gelegenheid en past en welk boeket met verjaardag bloemen je uit moet zoeken? Als je het niet weet is onderstaande tekst een goede leidraad voor je aankomende verjaardagsfeestjes. 

De symboliek van bloemen is een vergeten goed

Zoals gezegd is de symboliek van bloemen groot en in de moderne tijd vergeten we dit helaas te veel. Het is daarom goed je te beseffen dat elke bloem een eigen specifieke betekenis heeft. Je geeft namelijk eigenlijk een boodschap af als je een boeket of verjaardag bloemen geeft. Kies dus voortaan je bloemen zorgvuldig uit. 

Naast het type bloem heeft ook bij een aantal verjaardag bloemen de kleur een symboliek. Denk hier bijvoorbeeld aan bij tulpen en rozen, zoals dat rode rozen staat voor liefde en verleiding maar een gele tulp staat voor “onze liefde is onmogelijk”. Het kan dus best nauw luisteren om een bloem en kleur uit te kiezen. Als je een combinatie maakt in een boeket kun je dus een compleet verhaal vertellen en al je gevoelens blootgeven. 

De bloemen zelf hebben ook een betekenis, daarom hieronder een kort lijstje:

 • Amaryllis geeft een teken van trots mee in combinatie met bewondering. 
 • Aronskelk is een teken van rouw. 
 • Chrysant staat voor een bedankje. 
 • Gerbera staat voor het overbrengen van vrolijkheid en levendigheid. 
 • Roos staat voor liefde en geluk. 
 • Lelie is een teken van zuiverheid en kuisheid. 
 • Tulp is een symbool van perfecte liefde en succes. 
 • Viool is het teken van vol vertrouwen. 
 • Zonnebloem staat voor bewondering en hoe fantastisch iemand is. 
 • Orchidee staat voor schoonheid. 
 • Narcis staat voor ijdelheid en het begin van een nieuw leven. 

De etiquette van bloemen en verjaardag bloemen

Laten we beginnen met een van de meest benodigde etiquette, namelijk de bloemen voor verjaardagen. Gele en oranje bloemen staan voor felicitaties en verjaardagen. Natuurlijk kun je dit combineren met bloemen die de jarige mooi vindt, maar als je een boodschap wilt meegeven dat zijn de oranje en gele bloemen de juiste keuze. 

Bij begrafenissen komen paarse en zwarte bloemen tot hun recht en aan de andere kant bij geboorte passen altijd groene bloemen. Als je een veilige keuze wilt maken dan zijn witte bloemen altijd een goede keuze, deze zijn vaak neutraal, passen in elk interieur en hebben geen specifieke symboliek. 

Eigenlijk kun je zeggen dat bloemen meer zeggen dan woorden. Je kunt namelijk een heel verhaal vertellen door de juiste bloem te kiezen met de juiste kleur en samenstelling. Kies dus voor een gemixt boeket als je dieper in wil gaan op de symboliek bij het geven van de boodschap. Verjaardag bloemen kunnen dus uit verschillende soorten boeketten bestaan en kun je naar eigen wens en boodschap samen (laten) stellen. 

Dit vind je misschien ook leuk...