Afvalcontainers Amsterdam
Amsterdam

De impact van data op afval op straat!

Afval op straat was in Amsterdam een veelvoorkomend probleem. Maar een Software Engineer, Stephan Preeker, bedacht hier een mooie oplossing voor. Daardoor is het probleem een stuk minder groot. Stephan zorgde ervoor dat alle container- en afvalgegevens in Amsterdam zijn voorzien van een complete dataset en API, aldus te lezen in het interview van data.overheid.

Wat de data-oplossing concreet doet

De oplossing zorgt ervoor dat je in plaats van gegevens op verschillende plekken in verschillende systemen hebt, dit nu in 1 centraal punt is te vinden. Hierdoor zijn er fouten uit het systeem gehaald, wat ten goede komt aan de overeenstemming tussen wat de data aangeeft over de afvalcontainers en de daadwerkelijke situatie. Denk hierbij aan data over of een container vol. Als bijvoorbeeld uit de data blijkt dat een container drie keer per dag vol zit, bijvoorbeeld bij een markt, dan moet hier een extra lediging komen op het juiste moment, zodat de container niet zo vol raakt.

Nog meer voordelen

Er is nu ook meer actueel overzicht van waar de afvalcontainers in Amsterdam zich bevinden. Dit levert het voordeel op dat de routes beter kunnen worden ingepland. Het was voorheen nog wel eens het geval dat er in de data een container op een plek was te zien die in het echt gewoon een woonkamer was of een gracht. Vervelend, ook voor de chauffeurs. Dit zorgde er namelijk voor dat de routes niet optimaal waren, maar ook dat bepaalde containers te vaak of juist minder vaak werden geleegd. Meer chaos dus en meer vuil op straat. De mensen die naar de container lopen, nemen de afvalzak toch niet snel weer mee naar huis, als de container vol blijkt te zijn.

Er is met behulp van data mogelijk gemaakt dat mensen niet verder hoeven te lopen dan 200 meter om hun afval in de container te kunnen doen. Eerder kon dit niet, aangezien onder andere er nog geen manier was waarbij elke nieuwe container direct te zien was op de kaart. Die bereikbaarheid van binnen de 200 meter, verlaagt de drempel om zakken weg te brengen naar de container. Voor mensen die slecht ter been zijn is dit een hele vooruitgang. Het verlaagt misschien ook de drempel om hulp te vragen. Iemand vragen om 200 meter te lopen met jouw afvalzak, is wellicht minder vervelend dan als het gaat om een kilometer.

Men hoeft nu minder te rijden voor het legen van de afvalcontainers. Het is zo geregeld dat gemiddeld genomen een container die voor 66% vol zit, wordt geleegd. Daarvoor waren de afvalcontainers in Amsterdam gemiddeld voor 33% vol.

Voor de gemeente is er ook meer inzicht in de bevoorrading van containers. Denk hierbij aan welke containers bijvoorbeeld er in gebruik zijn, welke in reparatie zijn en welke op voorraad zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...