Geen categorie

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Als je soms je dekbed verschoont en ziet dat het er niet al te fris uit ziet, vraag je je misschien af hoe vaak je het moet wassen. Hoewel dekbedden niet zo vaak gewassen hoeven te worden als ander beddengoed, zijn er toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Niet elk dekbed hoef je wekelijks te wassen

De frequentie van het wassen van je dekbed wordt grotendeels bepaald door de vulling ervan. Als je bijvoorbeeld een dekbed van natuurlijke vezels hebt, moet je het speciaal verzorgen. Dit houdt in dat je een speciaal wasmiddel gebruikt en geen wasverzachter toevoegt. Vervolgens is het belangrijk om het zo snel mogelijk te drogen.

Als je dekbed van een synthetische vezel gemaakt is, moet het minstens zes keer per jaar grondig gereinigd worden. Als je echter een allergie hebt, wil je het misschien vaker wassen.

Het eerste wat je moet doen is je dekbed van het overtrek scheiden. Dit helpt de problemen te voorkomen die kunnen ontstaan als de twee samen in de wasmachine worden gegooid, vaak draaien deze twee in elkaar en wordt het dus niet goed schoon. Problemen die je bij een wasbaar dekbed overigens niet hebt, omdat dit bestaat uit één geheel..

Hoe droog ik mijn dekbed?

Als je klaar bent met het wassen van je dekbed, moet je het daarna naar buiten brengen en drogen aan een waslijn of droogrek. Je kunt het dekbed ook in de droger doen, maar pas op dat je het niet te lang in de droger doet. 

Als je dekbed van een natuurlijke vezel is gemaakt, moet je de droger nooit op de hoogste stand zetten, dit kan de vulling beschadigen, wat erg duur kan zijn om te vervangen. Je moet ook controleren of het dekbed helemaal droog is, zodat er geen schimmels in gaan groeien. Als je je er niet prettig bij voelt om dit zelf te doen, kun je het altijd professioneel laten wassen. Als je allergisch bent voor huisstofmijt of andere allergieën hebt, zul je sowieso je dekbed vaker moeten wassen.

Je kunt te weten komen hoe je je dekbed moet wassen door op het wasetiket van de fabrikant te kijken. Veel zijn machinewasbaar, maar andere vereisen professionele reiniging. Slaapexperts van Zelesta raden aan je dekbed minstens één keer per jaar te wassen.

Dit vind je misschien ook leuk...