Fashion & Beauty

Hoe voorkom je huidirritatie na het trimmen van je baard?

Het is niet altijd even gemakkelijk om je baard te laten staan. Om deze mooi te houden, moet deze immers ook goed verzorgd worden. Dat betekent ook dat je hem regelmatig bij moet trimmen. Dit resulteert echter ook regelmatig in huidirritatie. Lastig als je elke dag na het scheren of het trimmen een branderig gevoel of bultjes ervaart. Dit branderige en schrale gevoel kan soms wel twee dagen aanhouden. Net lang genoeg totdat je wéér met je tondeuse of scheermesje aan de slag moet. Dat moet toch ook anders kunnen?

Jazeker, gelukkig wel! Er zijn heel veel manieren waarop je huidirritatie na het trimmen van je baard kunt voorkomen of in elk geval een heel stuk kunt verminderen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Gebruik de juiste tools

De beste manier om scheerirritatie te voorkomen is door simpelweg de juiste tools te gebruiken. Met de beste tondeuse voor jouw huid kom je al een heel eind. Wat veel mensen niet beseffen is dat scheerapparaten niet voor niets in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Op die manier is er namelijk altijd wel één geschikt voor jouw persoonlijke wensen en (gevoelige) huid.

Wat de beste tondeuse of scheermes is, is van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Het is belangrijk om eerst voor jezelf enkele eisen op een rij te zetten en vervolgens de producten online te vergelijken. Budget moet geen al te grote rol spelen. De juiste tools zijn van essentieel belang. Dit betaalt zich dubbel en dwars terug.

De huid goed nat maken

Kom jij er ook altijd vlak voor het van huis gaan achter dat je nog even snel je baard bij moet werken? Dan is de kans groot dat je de tondeuse er snel op zet of er even een scheermesje langs haalt. Logisch, maar geen goede keuze als je irritatie wilt voorkomen. Neem er echt de tijd voor om eerst de haarzakjes soepeler te maken en de poriën te openen. Als je dit niet doet, zul je de huid onnodig beschadigen. Dan helpen zelfs de beste scheermesjes niet.

De huid maak je daarom eerst goed nat met lauwwarm water. Dan bedoelen we niet even wat water in je gezicht gooien, maar echt even goed inwrijven en een beetje laten weken. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om vlak voor het scheren een warme douche te nemen. Zo is huid en haar al een stuk soepeler.

Vervang regelmatig je mesjes

De meest voorkomende oorzaak van huidirritatie na het scheren is het gebruik van botte mesjes. Een scheermesje kan je natuurlijk niet oneindig gebruiken. Na verloop van tijd moet het mesje gewoon vervangen worden. Zeker als deze heel intensief wordt gebruikt. Wanneer je met hetzelfde mesje blijft scheren, heeft dit gevolgen voor de huid.

Is je huid inmiddels al flink geïrriteerd geraakt? Probeer deze dan wat extra rust te geven. Scheer enkele dagen niet en gebruik eventueel wat talkpoeder om de ergste irritatie te verzachten. 

Dit vind je misschien ook leuk...