Lifestyle

Tips voor het inrichten van jouw tuinhuis

Een groot aantal woningbezitters pakte in de afgelopen anderhalf jaar de tuin aan. Men kon als gevolg van de pandemie nauwelijks op vakantie, waardoor de tuin plotseling een hele belangrijke ruimte werd! Bij het renoveren van de tuin wordt tegenwoordig vaak voor het gebruik van een tuinhuis gekozen. Tuinhuizen zijn er in verschillende varianten en bieden diverse voordelen. Met een tuinhuis heb je bijvoorbeeld een plek om op een regenachtige zomerdag van de tuin te kunnen genieten, terwijl je jezelf even terugtrekt. Ook is het de ideale ruimte om een barbecue, de tuinmeubelen of bijvoorbeeld tuingereedschap in op te bergen aan het eind van de zomer. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je jouw tuinhuis leuk in kunt richten. 

Zorg voor voldoende licht in de ruimte  

Net als in huis, is het ook in een tuinhuis belangrijk om voor voldoende licht te zorgen. De meeste tuinhuizen zijn van enkele ramen voorzien. Daarbij kun je lampen in het tuinhuis ophangen. Laat bij de bouw van het tuinhuis een grondkabel vanaf je woning naar het tuinhuis lopen, zodat je hier na de bouw verlichting op aan kunt sluiten. Het maakt dat je ook in de avond in je tuinhuis kunt zitten. Zorg niet alleen binnen je tuinhuis voor voldoende verlichting. Hang de verlichting bijvoorbeeld ook aan een schutting, of plaats spotjes in de grond. Je wilt veilig vanaf je terras naar het tuinhuis kunnen lopen. Er zijn tegenwoordig ook systemen, welke werken met een transformator. De transformator steek je in het stopcontact, waardoor je zelf geen grondkabels meer hoeft te trekken. De lampen klik je eenvoudig op een kabel welke vanuit de transformator de tuin in loopt. 

Gebruik comfortabele stoelen in je tuinhuis 

Naast de verlichting mag ook een set comfortabele stoelen niet ontbreken. Veel mensen kiezen ervoor om hun tuinmeubelen ook in het tuinhuis te gebruiken. Zij combineren het tuinhuis bijvoorbeeld met een overkapping. In de zomer staan de tuinmeubelen onder deze overkapping en in de winter verplaatst men ze naar het tuinhuis. Het tuinhuis biedt direct bescherming aan de tuinmeubelen. Zo blijven ze langer mooi en hoef je minder onderhoud uit te voeren. Met name houten tuinmeubelen kunnen gevoelig zijn voor het vochtige weer in het najaar en de winter. 

Betrek het tuinhuis bij de tuin 

Een derde aspect om rekening mee te houden: betrek je tuinhuis bij de tuin. Dit doe je bijvoorbeeld door een aantal plantenbakken rond het tuinhuis te plaatsen, door bijvoorbeeld bamboe tegen de zijkant van je tuinhuis op te laten groeien, enzovoorts. Op deze manier valt het tuinhuis weg bij de rest van de tuin. Vrijwel altijd wordt voor een tuinhuis van hout gekozen, wat ertoe leidt dat een tuinhuis van zichzelf vaak al een natuurlijke uitstraling krijgt. Het is belangrijk dat het tuinhuis niet te nadrukkelijk aanwezig is in de tuin. Zorg dat het formaat van het tuinhuis past bij de ruimte die je nog hebt. Naast het tuinhuis wil je voldoende ruimte overhouden voor een terras, een aantal borders en bijvoorbeeld een gazon.

Dit vind je misschien ook leuk...