Welk huisdier past beter bij mijn leefstijl: een hond of kat?
Lifestyle

Welk huisdier past beter bij mijn leefstijl: een hond of kat?

Denk je er aan om een huisdier te nemen, maar twijfel je of je nu een hond of kat gaat nemen? In dit artikel geven wij je een aantal tips en informatie die kunnen helpen bij deze keus. Het is natuurlijk geen makkelijke keus en een huisdier kies je niet voor ‘even’. Een hond kan gemiddeld wel 12 jaar worden en een kat zelfs 15 jaar. Juist hierom is het ook belangrijk om stil te staan bij of het bij je past. 

3x redenen voor een hond

Je hebt honden- en kattenmensen, natuurlijk kun je ook beide zijn. We beginnen met drie redenenen waarom een hond nemen een goed idee is. 

Reden 1: Eeuwige liefde vanuit je hond

Een zelfstandig kat is natuurlijk super eenvoudig, maar wat als je nu echt een maatje zoekt voor het leven? Iemand die je overal mee naartoe kan nemen als je een stukje wil wandelen, maar je ook blij begroet als je thuis komt. Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger met een hond dan een kat. Voor een hond is een baasje hun alles en volgen je waar je ook naartoe gaat. 

Reden 2: Door een hond blijf je gezond

Doordat je een hond meerdere keren moet uitlaten per dag kom ook jij regelmatig naar buiten. Ook als het weer een keer niet zonnig en warm is. Daarnaast houden honden ook van een spelletje en kan jij met hondenspeelgoed je prima vermaken buiten. Ben jij een actief persoon en hou je van hardlopen en fietsen? Ook hierbij kan je hond je vergezellen. 

Reden 3: Honden zijn goed te trainen

Over het algemeen zijn honden makkelijker te trainen dan katten. Dit zit namelijk meer in hun instinct als dier. Het kost hierdoor vaak minder tijd, want een hond wil alles doen voor de aandacht van de baas. Katten daarentegen lijken je soms wel uit te lachen als je ze iets wil leren. Ook met dingen afleren zijn honden gemakkelijker dan katten. Houdt hier ook rekening mee als je veel waarde hecht aan je meubels. 

3x redenen voor een kat 

Om de beginnen gaan we  van start met een aantal redenen om een kat te nemen. Reflecteer dit goed op je eigen leefstijl en ervaringen. 

Reden 1: Katten hebben een makkelijkere verzorging

Over het algemeen zijn katten makkelijker te verzorgen dan honden. Katten hoeven namelijk niet uitgelaten te worden en honden minimaal drie keer per dag. Je kat kan voor zijn behoeftes prima zelfstandig naar buiten of de kattenbak gebruiken. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is af en toe de bak schoonmaken. 

Reden 2: Katten kunnen eenvoudig zichzelf entertainen

Katten kunnen zichzelf prima vermaken, mits ze naar buiten kunnen natuurlijk. Wanneer je huisdier een binnentijger is zul je toch vaker moeten spelen om de energie kwijt te kunnen. Gelukkig zijn binnenkatten ook makkelijk te entertainen met verschillende kattenspeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan een laserlampje, breinspelletjes of een klauter kasteel. Vooral het laatste  is belangrijk, hierdoor laat hij jouw meubels hopelijk met rust. 

Reden 3: Katten hebben minder ruimte nodig

Omdat een kat vaak minder groot is dan een hond nemen zij ook minder ruimte in beslag. Naast het formaat van een kat hebben ze ook minder accessoires nodig. Denk aan een mand om te rusten, maar ook de speeltjes zijn van kleinere formaat. 

Dit vind je misschien ook leuk...