Food

De historie van pizza

De pizza is over de hele wereld verkrijgbaar en wordt vrijwel overal gezien als heerlijk eten. Een pizza is dan ook niet meer weg te denken. Van oorsprong was het echter een gerecht uit Napels, dat bedoeld was voor de armere. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd bekend gerecht. Hoe dat is gekomen lees je hieronder!

De geschiedenis

De geschiedenis van de pizza begint honderden jaren terug. Tot de 19e eeuw was het gerecht echter alleen maar op straat in Italië verkrijgbaar en was het vooral voor de arme mensen. Op een gegeven moment kwamen er echter pizzeria’s en werd de pizza veel populairder. De pizza drong door tot hogere rangen. De eerste populaire pizza werd natuurlijk de Margherita, die binnen korte tijd de hele wereld zou veroveren.

Weetjes over de pizza

Iedereen kent wel een pizza en veel nieuws is er niet over te vertellen. We gaan het daarom dit keer niet hebben over hoe je het moet maken en welke soorten er allemaal zijn. In plaats daarvan kijken we naar bijzondere weetjes over pizza’s.

Vanuit de houtoven

Een echte pizza wordt van oorsprong gebakken in een houtoven, en niet in een gewone oven. Wanneer er geen houtoven beschikbaar is, is een pizzaoven het beste alternatief. Een houtoven, en dus ook de pizzaoven, worden binnen korte tijd ontzettend warm. Op deze hoge temperaturen worden de beste pizza’s gebakken. De grootste houtoven bevindt zich in Napels. Dit kan natuurlijk ook niet anders, aangezien de pizza daar vandaan komt. Er is hier ooit een Pizza Margherita met een doorsnee van meer dan 5 meter gebakken. De grootste pizza die niet in een houtoven is gebakken is nog veel groter, met een doorsnee van maar liefst 37 meter. Hiervoor is gebruik gemaakt van een speciaal gebouwde pizza oven.

De duurste pizza

De duurste pizza ter wereld vind je in Dubai. Hij kost zo’n 180.000 euro. Hiervoor krijg je een pizza die is belegd met de duurste producten die je maar kunt bedenken. Denk aan dingen als foie gras, saffraan, kaviaar met champagne en witte truffels. Om het geheel helemaal af te maken zit er uiteraard ook bladgoud op de pizza.

Back to basic

Hoewel je overal ter wereld pizza kunt eten, vind je de lekkerste nog altijd in Napels. Hier is het ooit ontdekt, en hier proef je ook de allerlekkerste. Ga dan voor een Margherita, om helemaal terug te gaan naar de basis.

Lees voor meer informatie over pizza de geschiedenis van Monte Pizza Crust.

Dit vind je misschien ook leuk...