Speelgoed is een geweldige manier om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Speelgoed en spelen stimuleren namelijk de verschillende ontwikkelingsdomeinen bij een kind. In totaal zijn er acht ontwikkelingsdomeinen namelijk: de grove motoriek, fijne motoriek, taal, cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling, autonomie en het algemeen welzijn. Er is veel informatie bekend over de positieve effecten van speelgoed en spel op de ontwikkeling van kinderen. Dit is dan ook de reden dat we ons in deze blog beperken tot de ontwikkeling van de fijne motoriek. De fijn motorische ontwikkeling en speelgoed Speelgoed en spel stimuleren de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: grove motoriek en fijne motoriek. Grove motoriek zijn de grotere, meer fysieke bewegingen die we maken, zoals kruipen, lopen, rennen en springen. De fijne motoriek zijn de kleinere, preciezere en doelmatige bewegingen die we maken met onze vingers, handen en polsen. Lang nadat je kind heeft leren lopen, heeft het nog moeite met bepaalde fijn motorische vaardigheden zoals het dichtdoen van zijn rits of het rijgen van kleine kralen aan een koord. Afhankelijk van de leeftijd van je kind zijn er verschillende soorten speelgoed die helpen deze ontwikkeling te stimuleren. Geschikt speelgoed voor verschillende leeftijden Hierbij is het goed om je te realiseren dat de ontwikkeling van fijn motorische vaardigheden over het algemeen een vast patroon kent. Dit heeft ook tot gevolg dat bepaalde soorten speelgoed meer geschikt zijn voor bepaalde leeftijden dan andere. Er zijn namelijk bepaalde vaardigheden die je kind rond een bepaalde leeftijd eigen heeft gemaakt. Het is belangrijk om hier wel een slag om de arm te nemen, want elk kind ontwikkeld zich gemiddeld op zijn eigen tempo. Als je dus op zoek bent naar geschikt speelgoed om de fijne ontwikkeling van je kind te stimuleren is het een goed idee om aan te sluiten bij wat je kind nog net niet onder controle heeft. Uitdagend speelgoed voor een kind Dit gebied, waarin iemand iets nog net niet kan en dus zijn best moet doen om het te leren wordt ook wel de zone van naaste ontwikkeling genoemd. Taken die je kind allang onder controle heeft dagen namelijk minder uit. Dit kan ook tot gevolg hebben dat een kind geen zin heeft om met dit speelgoed te spelen. Taken die veel te moeilijk zijn aan de andere kant, kunnen frustratie en andere negatieve emoties oproepen. Als je de fijne motoriek van je kind wilt helpen ontwikkelen is het dus erg belangrijk om aan te sluiten bij wat je kind nog net niet kan met speelgoed. Tenslotte is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleine voorwerpen met stikgevaar niet eerder aanbiedt dan dat dit veilig is. Zo kan je de ontwikkeling van je kind stimuleren met speelgoed!
Lifestyle

Dit is hoe je de fijn motorische ontwikkeling van je kind stimuleert met speelgoed

Speelgoed is een geweldige manier om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Speelgoed en spelen stimuleren namelijk de verschillende ontwikkelingsdomeinen bij een kind. In totaal zijn er acht ontwikkelingsdomeinen namelijk: de grove motoriek, fijne motoriek, taal, cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling, autonomie en het algemeen welzijn. Er is veel informatie bekend over de positieve effecten van speelgoed en spel op de ontwikkeling van kinderen. Dit is dan ook de reden dat we ons in deze blog beperken tot de ontwikkeling van de fijne motoriek.

De fijn motorische ontwikkeling en speelgoed

Speelgoed en spel stimuleren de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: grove motoriek en fijne motoriek. Grove motoriek zijn de grotere, meer fysieke bewegingen die we maken, zoals kruipen, lopen, rennen en springen. De fijne motoriek zijn de kleinere, preciezere en doelmatige bewegingen die we maken met onze vingers, handen en polsen. Lang nadat je kind heeft leren lopen, heeft het nog moeite met bepaalde fijn motorische vaardigheden zoals het dichtdoen van zijn rits of het rijgen van kleine kralen aan een koord. Afhankelijk van de leeftijd van je kind zijn er verschillende soorten speelgoed die helpen deze ontwikkeling te stimuleren.

Geschikt speelgoed voor verschillende leeftijden

Hierbij is het goed om je te realiseren dat de ontwikkeling van fijn motorische vaardigheden over het algemeen een vast patroon kent. Dit heeft ook tot gevolg dat bepaalde soorten speelgoed meer geschikt zijn voor bepaalde leeftijden dan andere. Er zijn namelijk bepaalde vaardigheden die je kind rond een bepaalde leeftijd eigen heeft gemaakt. Het is belangrijk om hier wel een slag om de arm te nemen, want elk kind ontwikkeld zich gemiddeld op zijn eigen tempo. Als je dus op zoek bent naar geschikt speelgoed om de fijne ontwikkeling van je kind te stimuleren is het een goed idee om aan te sluiten bij wat je kind nog net niet onder controle heeft.

Uitdagend speelgoed voor een kind

Dit gebied, waarin iemand iets nog net niet kan en dus zijn best moet doen om het te leren wordt ook wel de zone van naaste ontwikkeling genoemd. Taken die je kind allang onder controle heeft dagen namelijk minder uit. Dit kan ook tot gevolg hebben dat een kind geen zin heeft om met dit speelgoed te spelen. Taken die veel te moeilijk zijn aan de andere kant, kunnen frustratie en andere negatieve emoties oproepen. Als je de fijne motoriek van je kind wilt helpen ontwikkelen is het dus erg belangrijk om aan te sluiten bij wat je kind nog net niet kan met speelgoed. Tenslotte is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleine voorwerpen met stikgevaar niet eerder aanbiedt dan dat dit veilig is. Zo kan je de ontwikkeling van je kind stimuleren met speelgoed!

Dit vind je misschien ook leuk...