De pizza is ooit ontstaan in Napels en kent een eeuwenlange cultuur. Het is een plat brood die in veel culturen wordt gebakken. Het bakken van plat brood is tevens de oudste vorm van brood pakken ter wereld. Men deed het platdrukken en vormde zo een soort pannenkoek. Vervolgens werd het op een hete steen gebakken. Dit brood wordt nu een pizzabodem genoemd, die door Woodstone Pizza worden gemaakt.
Oorsprong
Vroeger waren er geen pizzeria’s, maar aten mensen hun pizza op straat. Je at het in die tijd uit de hand, dus de pizza moet praktisch zijn. Door die reden werd de oorspronkelijke pizza ook dubbelgevouwen. Zo was de kans kleiner dat het eten brak. De bodem is daarom ook zacht en niet hard, zodat de pizza gemakkelijk kon worden dubbelgevouwen. Deze pizza werd pas na de Tweede Wereldoorlog bekend buiten Napels. De Italianen gingen toen emigreren en namen de pizza overal mee naar toe. De Amerikanen vonden de pizza het lekkerste, want daar wordt op dit moment de meeste pizza’s gegeten.
Associazione Verace Pizza Napoletana
Het aantal verschillende pizza’s neemt ieder jaar weer enorm toe. Ieder land probeert hun eigen keuken tradities te verwerken in de pizza. Daarom is er in 1983 een organisatie in het leven geroepen die de traditionele Napolitaanse pizza beschermd. De organisatie heet de AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana). Zij hebben dan ook een keurmerk gemaakt, die ingaat op de regels waaraan een Napolitaanse pizza aan moet voldoen. Als pizzabakker kun je jezelf hiervoor certificeren.
De pizza Margherita
De pizza Margherita is wereldwijd de meest bekende pizza. Volgens de AVPN zijn de pizza Margherita en de pizza Marinara, de enige Napolitaanse pizza’s. De pizza Margherita is vernoemd naar koningin Margherita. In 1889 kreeg zij de pizza aangeboden tijdens een bezoek aan Napels. De pizza met tomaat, mozzarella en basilicum was haar lievelingspizza. Deze pizza’s zijn overal ter wereld verkrijgbaar. In Nederland wordt dagelijks ook veel pizza gegeten. Tussen 1700 en 1920 trokken veel Italianen naar Nederland, vanwege de armoede. Vandaag de dag kun je pizza overal in Nederland eten.