Vintage Amsterdam
Amsterdam Fashion & Beauty

Vintage Amsterdam

Amsterdam een prachtige stad vol met oude elementen. De grachten en de grachtenpanden doen je terug denken aan de gouden eeuw. Amsterdam is een wereldstad, er komen miljoenen toeristen hier naar toe. Het is een stad wat is gekarakteriseerd door de oude elementen, wat helemaal past bij vintage. Vintage is helemaal hip en menig persoon heeft wel iets vintage in huis staan. In de blog is te lezen wat vintage is, het verschil tussen alle benamingen, waarom vintage zo’n goed idee is en nog veel meer. Als allerlaatst worden enkele tips gegeven die je niet mag missen als je van vintage houdt en je in Amsterdam bent.

Wat is vintage?

Vintage is vaak afkomstig uit de periodes 1920 tot 1980. Alhoewel bijna iedereen zegt wat ze hebben gehaald bij de tweedehandswinkel dat het vintage is, terwijl dat officieel niet het geval is. Tweedehands producten zijn sneller versleten en zijn niet perse afkomstig uit bepaalde perioden. Op dit moment is vintage hipper dan hip, hierdoor struint menig persoon naar de vintage winkels. Je ziet de vintage winkels schieten als paddenstoelen uit de grond. In iedere stad staat wel een kringloopwinkel waar je naar toe kunt om te snuffelen tussen alle spullen. Ga er niet met te veel hoop naar toe dat je hét ding daar zult vinden, want een kringloop is altijd een verrassing wat het te bieden heeft.

Verschil tussen alle benamingen

Iedereen gebruikt het word vintage en tweedehands, maar wat is nou de juiste benaming. De woorden antiek en retro zijn er ook nog, wat deze allemaal betekenen worden allemaal behandeld. Als allereerst antiek, antieke voorwerpen zijn meer dan 100 jaar oud. Dit zijn hele bijzondere voorwerpen, omdat het vaak gemaakt is met de hand bijvoorbeeld boeken, schilderijen, meubels en kleding. Doordat de voorwerpen handgemaakt zijn, zijn ze van grote waarde. Vintage is van ongeveer uit de periode 1920-1980, maar zelfs aan nieuwe producten wordt een label vintage aangehangen. Echter, klopt dit niet want de term vintage gebruik je voor echt oude voorwerpen. Dan is er nog het label tweedehands. Dit betekent als iets van iemand eerder is geweest, hieronder kan van alles vallen van klokken tot verwassen t-shirts. Als laatste is retro aan de beurt. Retro betekent dat het product een vintage/antieke uitstraling hebben maar niet dat het écht vintage is. Doordat vintage zo in trek is wordt hier heel erg op ingespeeld. Het voordeel van retro is dat het in meerdere maten beschikbaar is en de prijzen zijn vaak wat gunstiger. Met vintage items moet je het toevallig tegenkomen dat het precies de maat is en een prijs wat jou schikt. Wat wel een keerzijde aan retro items is dat ze minder uniek zijn.

Vintage sieraden

Vintage sieraden zijn de sieraden die je nu in je kast moet hebben liggen. Je ziet steeds meer mensen ermee rondlopen over straat. Ook komen er steeds meer Instagrampagina’s waar ze de vintage sieraden op verkopen. Wat een nadeel aan vintage sieraden is dat er een prijskaartje aanhangt, tenzij je het per ongeluk een ring goedkoop tegenkomt. Omdat de verkoper niet weet wat hij verkoopt. Alleen dit gebeurt amper nog, daarom zal je voor een vintage ring al gauw enkele honderden euro’s voor neer moeten leggen. Een hanger voor aan een ketting is ook wel wat duurder, maar dit hangt heel erg af van de grootte. Verder hangt het ook af hoeveel karaat goud de sieraad bevat. Er zijn modemerken die neppe vintage sieraden verkopen, maar er zijn ook modemerken die hun collectie laten inspireren op de vintage trend. Waardoor het lijkt op echte vintage sieraden. Tevens, zie je dat tot enkele jaren terug dit helemaal niet zo’n grote trend was, maar nu echt een hele grote trend is geworden.

Vintage kleding

Vintage kleding is helemaal van nu. Je ziet er menig persoon ermee lopen. Onder de studenten zijn de paardjes erg bekend, ofwel Ralph Lauren. Deze worden op Instagram erg veel verkocht. Er zijn veel verschillende vintage kleding pagina’s op Instagram die voor een goede prijs de vintage kleding verkopen die zij hebben gekocht bij een vintage winkel. Natuurlijk kun je ook zelf naar een tweedehands winkel of kledingzaak gaan en daar je zelf zoeken tussen alles of er iets moois tussenhangt. In iedere stad zijn wel tweedehands winkels te vinden die iets hebben waar jij naar op zoek bent. Vaak moet je wel juist geluk hebben dat je iets vindt, omdat er ook vaak genoeg niet iets voor je er tussen hangt. Ook kun je in de kast kijken van je oma, overgroot oma, moeder en tante of er niet iets tussenhangt wat jij leuk vindt om te dragen. Wat je namelijk steeds meer op straat ziet dat er elementen terug komen van vroeger. Bijvoorbeeld schoudervulling was tot enkele jaren geleden echt een no go, terwijl het nu hipper dan hip is of broeken met wijde pijpen. Ooit droeg iedereen het en toen ging iedereen over op de skinny jeans. Sinds een enkele jaren domineren de wijde pijpen de straten en kunnen we er niet meer zonder mee. Zo zie je dat mode mee groeit met de tijd en oude elementen ook weer terugkomen in het straatbeeld, wat we tot enkele jaren terug ons niet konden voorstellen.

Waarom is vintage shoppen een goed idee?

Om mooi voor de dag te komen hoef je niet altijd nieuwe kleding te kopen. Door in een kringloopwinkel te kijken naar wat er voor leuke dingen hangen. Ook door de kleding soms in te nemen of door het zelf een beetje op te pimpen met verf kan het direct al een andere look krijgen. Verder ben je super duurzaam bezig als je tweedehands gaat shoppen. Doordat je namelijk niet het milieu vervuilt, wat de nieuwe kleding eigenlijk wel. En het product belandt niet op een afvalberg. Hierdoor help je het klimaat ook een beetje en heb je unieke kledingstukken wat niemand anders heeft. Ook is vintage over het algemeen prima te betalen. In de meeste kringloop winkels kun je de meeste dingen wel op de kop tikken. Alleen bij mooie desingstukken is het zoeken naar een speld in een hooiberg voor die ene goedkopen variant. Ook heeft vintage een ziel. Het heeft eens al het leven meegemaakt. Vintage spullen hebben verhalen erachter zitten, hierdoor krijgt het een stuk meer betekenis dan dat je het zomaar in een winkel hebt gekocht. Door meer voor een duurzame lifestyle te kiezen ben jezelf beter bezig met het milieu. Ook is er live life green een platform waarop je kunt lezen hoe je jouw leven nog meer kunt verduurzamen.

Vintage winkel tips in voor in Amsterdam

  1. Episode is een hele bekende vintage winkel wat op 4 plekken in de stad zit, waardoor er altijd wel eentje dichtbij jou zit.
  2. We Are Vintage is te vinden op de Kinkerstraat waar je per kilo betaalt. Maar We Are Vintage is ook in Oost te vinden.
  3. Trift Shop zit in De Pijp, dat een heel tof concept heeft. Deze winkel is een mengelmoes van een concept store, vintage winkel en tweedehandswinkel.
  4. Kiloshop is een concept waarbij je niet betaalt per stuk ,maar per kilo. Er zijn twee plekken waar je deze vintage winkel kunt vinden bij De Pijp en Waterlooplein.
  5. I Love Vintage is te vinden op de Prinsengracht. Dit is een gespecialiseerde winkel in vintage in retro. De kleding in deze winkel is wel nieuw, maar de tassen, schoenen en sieraden zijn echte vintage items.

Dit vind je misschien ook leuk...