Food

Hoe kun je zo duurzaam mogelijk genieten van een frietje en een snack?

Nederlanders zijn gek op het eten van patat en snacks. Bijna elk gezin in Nederland heeft wel een vast snackmoment. Elke zaterdag even lekker een broodje frikandel eten of op vrijdagavond een lekker patatje. In ieder dorp en in iedere stad zijn er dan ook genoeg cafetaria’s terug te vinden in het straatbeeld. Slechts een paar jaar terug waren deze cafetaria’s vaak niet zo duurzaam. Patat en snacks werden geserveerd in plastic bakjes en er waren weinig vegetarische snacks op de kaart. Gelukkig is dat vandaag de dag anders en ondernemen cafetaria’s genoeg om duurzaam te zijn. Maar, hoe geniet je nou zo duurzaam mogelijk van een lekker patatje en een snack? In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Kies voor een biologisch patatje 

Laten we beginnen bij het patatje, waarschijnlijk het meest bestelde product bij elke cafetaria. Tegenwoordig zijn er veel snackbars die hun patat hebben ingeruild voor biologische friet. Deze patat wordt gepresenteerd als een duurzaam alternatief voor de ‘normale’ patat. Maar, is deze patat wel zo duurzaam? Het antwoord hierop is ja! De biologische patat wordt gemaakt van aardappelen die niet besproeid worden met gif. Dit is bij normale patat wel vaak het geval geweest. Het gif dat gebruikt wordt om de aardappelen mee te bespuiten is schadelijk voor de natuur en dieren in de omgeving. Kies dus voor een biologisch patatje! 

Kies voor een vegetarische snack

Complimenteer je biologische patatje met een overheerlijke vegetarische snack. Dit is een duurzaam alternatief voor de traditionele frikandel of kroket. Minder vlees eten is altijd goed. Ten eerste is dit logischerwijs goed voor de dieren, maar het is ook goed voor jezelf en voor het milieu. Tegenwoordig staan er gelukkig steeds meer vegetarische snacks op de menukaart van snackbars. Zo kun je vaak kiezen voor een vegetarische frikandel of kroket. Zo kun je alsnog genieten van de traditionele snack, maar dan op een verantwoorde manier!

Kies voor patat in duurzame frietbakjes 

Vroeger werd patat standaard geserveerd in plastic bakjes. Vervolgens werden deze plastic bakjes vaak gedumpt in buitenlucht. Dit is erg schadelijk voor mens, milieu en dier. Kies daarom voor een cafetaria die zijn patat serveert in duurzame frietbakjes. Let daarnaast ook op andere duurzame elementen van een snackbar. In wat voor olie bakken ze hun patat en snacks? Is dit duurzame olie of juist slechte olie. 

Wat is een duurzaam frietbakje? 

Maar, wat is nu eigenlijk een duurzaam frietbakje? Deze patatbakjes worden gemaakt van duurzame materialen, zoals: suikerriet, kraft karton of hout. Dit zijn materialen die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Dit houdt in dat deze bakjes vanzelf oplossen wanneer ze in de natuur terechtkomen. Anders als plastic bakjes, die voor altijd in de natuur blijven zwerven. Overigens worden de duurzame frietbakjes ook op een meer milieuvriendelijke wijze geproduceerd dan plastic bakjes. Bij de productie van plastic bakjes zijn veel fossiele brandstoffen nodig en wordt er veel energie verbruikt. Bij de productie van duurzame frietbakjes wordt er meer gebruik gemaakt van groene energiebronnen. Genoeg redenen dus om te kiezen voor duurzame frietbakjes.

Dit vind je misschien ook leuk...