Fashion & Beauty

Sportblessures

Veel sporters hebben last van een sportblessure. Daarbij is het belangrijk dat je niet de spieren te erg overbelast verder en goed rust houdt. In deze blog kan je lezen hoe je het kunt voorkomen en wat je kan doen als je er last van hebt. Verder is ook te lezen wat een sportblessure is, waardoor je beter begrijpt wat er gebeurt. 

Wat is een sportblessure?

Het sporten en bewegen kunnen we doen door middel van onze botten, gewrichten, spieren en pezen. Hoe meer je sport, hoe sterker ze worden. Botten en pezen worden steviger, spieren worden ook steviger en je gewrichten worden soepeler. Alleen soms gaat dit mis. Doordat de spier verrekt wordt, gewricht verkeerd kantelt, scheur in een pees of een gebroken bot. Dan is er sprake van een sportblessure. Sportblessures kunnen geleidelijk ontstaan doordat je geen goede schoenen hebt, maar het kan ook spontaan ontstaan. Doordat je ongelukkig valt of als je vastzit in je ski wanneer je valt. Dan kan je gemakkelijk je knie verdraaien. 

Voorkomen van sportblessures

Voorkomen is beter dan genezen zoals het oude gezegde zegt. Daarom is hier te lezen hoe je het zou kunnen voorkomen. Er zijn enkele manieren waardoor je het zou kunnen voorkomen. Door een trainingsschema geleidelijk te laten bouwen voorkom je dat je te hard begint, waardoor er dan een blessure kan ontstaan. Begin met een warming-up, doe dit net zolang totdat je echt warm voelt. Bij een warming-up gaan je bloedvaten wijder staan, waardoor er veel zuurstofrijk bloed door je spieren stroom. Hierdoor worden je spieren soepeler en gaat het beter samenwerken. Een goede warming-up kan soms een blessures voorkomen. Rek en strek je spieren ook, zo worden je spieren soepeler en heb je  minder kans op blessures. Pas op met als je een blessure hebt gehad dat je niet te hard begint, waardoor je weer de nieuwe blessure kunt krijgen. Pak het sporten dan ook geleidelijk op. Verder is het belangrijk om goed naar je sport te kijken en hoe je blessures kunt voorkomen door bij voetbal ook echt scheenbeschermers te dragen bij hockey en voetbal.  

Wat te doen bij sportblessure?

Als je dan toch een blessure hebt is het belangrijk om het geblesseerde gedeelte goed te koelen. Dit kan met een hot cold pack. Een hot cold pack kan je zowel gebruiken als een warmtepakking als een ice pack. Door het geblesseerde goed lang te koelen en omhoog te houden kan de zwelling verminderen. Doe wel een doek om de ice pack, zo voorkom je bevriezing en pas op met het aanbrengen van een ice pack bij een open botbreuk en een wond. Voor het gewenste effect kun je het beste 20 minuten koelen om de 2 uur, voor 24 tot 48 uur. Door dit te doen heb je de kans om de minst grote zwelling te krijgen en gaat het sneller over. Ook kan je drukverband aanleggen, zodat de zwelling kan verminderen. Of het tapen van het pijnlijke gedeelte, want dat kan verlichting geven waardoor je voorzichtig kunt proberen te bewegen. Verder is rust houden ontzettend belangrijk. Zodra de pijn minder wordt kun je rustig aan proberen te bewegen. Blijf wel naar je lichaam luisteren, anders kan je zo weer de blessure krijgen.  

Dit vind je misschien ook leuk...